WIE WAS SUZANNA VAN RUSTENBURG?

20 mei t/m 20 juli 2016

Installatie met SET#RUST in raamgalerie Het Depot
Rustenburgerstraat 385, Amsterdam

Wie was Suzanna Rustenburg?

In deze buurt zijn alle straten vernoemd naar beroemde kunstenaars uit de 17e eeuw. Wat misschien niet meteen opvalt: daar is geen vrouw bij. Om dit recht te zetten heb ik voor deze installatie feit en fictie gemixt, en zelf bedacht naar wie de Rustenburgerstraat is vernoemd: “Wie was Suzanna Cornelia van Rustenburg?’’

Zoals van meer vrouwelijke kunstenaars is van haar werk  jammer genoeg niets bewaard gebleven, ze is in vergetelheid geraakt.

Suzanna is leerlinge geweest bij de beroemde Judith Leyster; misschien waren zij familie. Uit een Haarlemse boedel-beschrijving uit 1690 is bekend dat Suzannain haar eigen  tijd wel geliefd was: ’Zij tekende heel mooi en kunstig de boomen na op een manier die bij andere schilders niet gebruikelijk was’. Een 17e-eeuwsetekening op perkament, nu in particulier bezit, is aan haar toegeschreven. Het is vermoedelijk een studieblad, waarvan de voorstelling onduidelijk is. Je ziet enkele citroenen, een kan en een zuigeling, met grote precisie getekend.

Huis Rustenburg, (vroeger: ‘Rust-en-Werck’)is in 1630 gebouwd aan de Amstel,waarschijnlijk naar ontwerp van Hendrick de Keyser. Het is in 1870 gesloopt voor de bouw van de Pijp.

www.setnet.info