AMSTERDAM, VONDELPARK

where are we now?

Het Vondelpark, mijn achtertuin, park van de hele wereld. Gewoonlijk komen er ruim 10 miljoen bezoekers per jaar. Toch zijn er nog stille plekjes, die geen moment doen vermoeden dat je je in hartje Amsterdam bevindt, op een toeristische toplocatie.

In de lente van 2020 is het park, voor het eerst van mijn leven, alleen van de Amsterdammers. Ook voor mij een belangrijke toevlucht, zodat het ‘blijf thuis’ niet alleen draaglijk, maar zelfs genietbaar is.

We leven met een langzame ramp. Met een pandemie, waarvan we nu niet weten in welke fase we zijn; met economische gevolgen die geleidelijk opdoemen; op de achtergrond de gestaag toenemende klimaatkwesties. Where are we now? Toch: narcissen en daslook, lentebloesem, het frisse groen van jong blad, dat gaat allemaal gewoon door.

Annechien Verhey

28 mei 2020, 78e dag sinds de lockdown

Gallerí nútímalist, IJsland

‘Om te reizen in tijd en ruimte is kunst een zeer geschikt middel. De eerste paden naar een nieuwe tijd lopen meestal over kunstwerken’.
Sigurdur Gudmundsson

In 2000 reisde ik, kamperend en wandelend in geliefd gezelschap, door IJsland. We kwamen in Ísafjörður terecht, een klein havenstadje in het dunbevolkte noordwesten, uitkijkend over de Arctische Zee. In dit gehucht, zeven straten, een kade en een visfabriek, omringd door kale bergen en kil water, opeens een totale verrassing: een white cube galerie met beelden van Sigurdur Gudmundsson. Graniet, basalt, metaal, poëtisch en stoer tegelijk.

IJslanders zouden hun eiland graag groener zien. Door de korte zomers, de eeuwige zeewind en de grazende pony’s en schapen is dat een moeizame weg. Destijds het enige land ter wereld waar de Vrouwenbeweging bebossing van de eigen omgeving als speerpunt had. Daarom dit werk, in de Gallerí nútímalist, als eerbetoon en ter bemoediging. 

Annechien Verhey

8 juni 2020  89e dag sinds de lockdown

Gallerí nútímalist,  Ísafjörður, IJsland (galerie voor contemporaine kunst)

SET#WERELDWIJD

Deelnemende kunstenaars:
Mirjam Berloth, Ester Eva Damen, Koos van der Elsen, Mareke Geraedts, Vera de Groot, Martine de Jong, Jacqueline Kooter, Bastiaan Meijer, Marja van Putten, Boudewijn Rückert, Hermine Stam, Annechien Verhey, Rob Visje en Wim Vonk.

Amsterdam Vondelpark
Amsterdam Vondelpark, Where are we now?
Gallerí nútímalist, IJsland
flyer SET#WERELDWIJD, ontwerp Andy Mc Alpine
flyer SET#WERELDWIJD, ontwerp Andy Mc Alpine