2 & niet 2

Deze installatie toont allerlei associaties rond tweeling zijn, geïnspireerd door de vorm van deze etalage: twee ramen, een ruimte.

Tweelingen staan van oudsher en in vele culturen symbool voor de dualiteit in ieder mens: het goddelijke en het menselijke; de lichte en donkere kant, de tegenstrijdige karaktertrekken; voor lichaam en ziel. Er zijn letterlijk duizenden afbeeldingen die dit verbeelden.

Door de wetenschappelijke ontwikkelingen rond de menselijke genen zijn eeneiige tweelingen geliefd onderzoeksobject. Tweelingonderzoek kan voor allerlei menselijke kenmerken via DNA-onderzoek uitpluizen wat de rol is van genetische aanleg, van culturele invloeden en van levensloop en leefstijl. Wat draagt bij aan een lang leven, aan geluk, aan gezondheid, wat niet?
De schikgodinnen wisten het wel: zij weefden de draden van het menselijk lot en bepaalden lang of kort, gelukkig of niet.

Mijn zus en ik hebben als kind ervaren hoe sterk de neiging is tot vergelijken, niet alleen op uiterlijk, maar ook op karakter en gedrag. ‘zij kan beter tekenen… maar zij is lief voor dieren…zij is…’ enz. Dit riep natuurlijk vragen op over identiteit: wie ben ik in mijn eentje? Maakt het wat uit of we wel of niet veel op elkaar lijken? Hoe tegelijk één en twee zijn?

etalage: Van Boetzelaerstraat 92